Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2008 17:54 - Може ли търговско дружество да сключи сделка преди да бъде регистрирано?
Автор: zdravkovassilev Категория: Бизнес   
Прочетен: 3864 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2008 20:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      Търговското дружество възниква от деня на вписването му в Търговския регистър. От този момент насетне то може да се задължава и да придобива права, с други думи да извършва пълноценно търговската дейност, за която е създадено. Именно затова често пъти учредителите на едно търговско дружество трескаво чакат деня на регистрацията му като всяко закъснение може да осуети отдавна проектирани от тях сделки.

      Възможно ли е да се уговори преди още да е възникнало дружеството, че ще поеме права и задължения и ще стане техен титуляр след като бъде регистрирано? На въпроса може да се отговори положително с уговорката, че макар и това да е възможно, то крие потенциални рискове и до този вариант трябва да се прибягва предпазливо, само ако не е налице каквато и да е възможност да се изчака регистрацията на дружеството.

      Чл. 69 от Търговския закон предвижда възможността да се договаря от името на все още невъзникнало дружество. Идеята е, че до възникването му то ще бъде заместено от физическото лице, което е договаряло от негово име. Така правата и задълженията по сключваната сделка се пораждат първо за лицето, договаряло от името на дружеството. А ако дружеството наистина възникне и от негово име е договаряло лице, което е било упълномощено за това от учредителите или те сами са сключили съответната сделка, то всички поети преди това права и задължения ще се окажат автоматично придобити от дружеството. Няма да има нужда права и задължения да се прехвърлят от физическото лице на дружеството, преминаването им ще се счита извършено по силата на закона. В случай, че дружеството не възникне или се окаже, че от негово име е договаряло лице, което не е било упълномощено, отговорност пред лицето, с което е било договаряно от името на дружеството ще понесат неговите учредители, респективно оказалият се мним представител. Тези лица ще са задължени по сключената от тях сделка и освен това ще носят отговорността за неизпълнението й. В случай, че от името на невъзникналото дружество са договаряли неколцина, те ще носят отговорността солидарно.

      Важно условие, за да се договаря от името на все още невъзникнало дружество е да се запише в сключвания договор, че „дружеството се намира в процес на регистрация”.

      От изложеното дотук следва, че от името на все още невъзникнало дружество може да се договаря, но се налага да се обърне внимание на обстоятелството, че разпоредбата на чл. 69 от ТЗ е твърде лаконична и не дава отговор на всички възможни проблеми, на които може да се натъкне договарящият от името на бъдещо дружество. Така например от закона не става ясно какво ще се случи, ако от името на невъзникнало дружество е договарял само един от неговите учредители. Дали дружеството ще бъде обвързано от сключения договор независимо, че останалите учредители не са дали съгласието си? Би следвало в този случай да се приеме, че договорът ще обвърже дружеството само ако се потвърди от управителния му орган след като то бъде вписано в търговския регистър, освен ако сключилият го учредител сам не е регистриран като негов управителен орган. Интерес предизвиква и въпросът какво би се случило, ако договор от името на бъдещо дружество подпише лице, което лично за себе си няма право да договаря съответните на сключвания договор правни последици? Например чужденец сключи предварителен договор за закупуване на земя от дружество в процес на регистрация. Дружеството, ако е със седалище в България може да закупи земя в страната, но на чужденеца законът не позволява това. В такъв случай ще придобие ли дружеството права по договора след възникването си? Може да се приеме, че това ще стане тъй като чужденецът е могъл да сключи договор, който още не прехвърля собствеността, от името на дружеството като, ако последното не бъде регистрирано, след като той не може да го замести и да закупи имота, ще носи отговорност за неизпълнение на предварителния договор. Дали обаче така ще бъде приложен законът в практиката, последната дума ще има съдът.



Тагове:   може,   дружество,   сделка,


Гласувай:
0



1. reala - Благодаря,
02.06.2008 18:07
полезно ми е .
цитирай
2. pongo - Има статия на
03.06.2008 20:26
тази тема от Кристиян Таков и макар че доста глупости е наизговорил там, все пак дава някои добри идеи.

Уви не мога да се сетя къде беше публикувана...

Иначе търговското дружество възниква от деня на вписването му в търг. рег. по отношение на третите лица. По отнощение на съдружниците то възниква в момента на подписване на дружествения договор. Точно затова, при капиталовите дружества след като се подпише договора (приеме се устава) и се назначи управителен орган, се открива набирателна
сметка на все още невписаното дружество, по която се внася капитала...

Относно последния въпрос - предварителен договор от името на дружество в процес на рег. представлява договор в полза на трето лице под условие, че лицето ще бъде учредено, и ако юристите са си свършили работата не би трябвало да има проблем.

Ако условието не се сбъдне - т.е не бъде учредено дружеството - по силата на цитирания чл. 69 - задълженията ще се породят за лицата, които са ги извършили. Тъй като правото да се придобие земята ще бъде нищожно поради противоречие на закона, единствената възможност ще бъде да се развали сделката поради неизпълнение и да се търси отговорност от учредителя - ч0жденетс - както се е досетил Здравко
цитирай
3. lichencapital - още невписаното дружество
03.06.2008 20:42
По отнощение на съдружниците то възниква в момента на подписване на дружествения договор. "Точно затова, при капиталовите дружества след като се подпише договора (приеме се устава) и се назначи управителен орган, се открива набирателна
сметка на все още невписаното дружество, по която се внася капитала..."

Сигурно същото важи и в случая, когато собственикът на дружеството е едноличен (ЕООД), нали?
цитирай
4. pongo - Когато има
03.06.2008 22:50
едноличен собственик на капитала е малко безсмислено да се дискутира, но да принципно е същото.

Възприемането на частното право не е кой знае каква философия - има права на страните и права на третите лица. Когато се тълкува закона трябва да се помисли съответната норма чий интерес защитава и имали друг механизъм за защита на въпросните права - от там насетне всичко обикновено е логично.

И понеже в търговския регистър очевидно са назначили най-малоумните юристи, които не мислят, а само четат, хората ще си имат проблеми до коледа. :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zdravkovassilev
Категория: Бизнес
Прочетен: 64731
Постинги: 5
Коментари: 21
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930